RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
09/11/2010 17:32
Barbo i Bagre 350
Els peixos d'aigua dolça catalans, dels més amenaçats del món
SINC / Imatge: El Barb de muntanya i el Bagre són dues espècies endèmiques amenaçades per les invasores. Miguel Clavero.
"Els peixos continentals de la conca mediterrània són un dels grups biològics més amenaçats al món", explica a SINC Miguel Clavero, autor principal i investigador en el Grup d'Ecologia del Paisatge en el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

L'estudi, que s'ha publicat a la revista Diversity and Distributions, ha analitzat la distribució geogràfica dels factors (pressions) d'origen humà que afecten de forma negativa la biodiversitat, i la seva relació amb el grau d'amenaça de les comunitats de peixos d'aigua dolça endèmics de la conca mediterrània. L'anàlisi va combinar informació sobre les pressions que afecten 232 espècies de peixos i sobre l'àrea de distribució de les mateixes.

"La Península Ibèrica és una de les zones en les quals les espècies invasores tenen un impacte més important sobre els peixos nadius", declara Clavero. El seu equip ha analitzat les pressions més freqüents com la contaminació, l'extracció d'aigua, les espècies invasores, els embassaments, l'agricultura i la sobrepesca.

En relacionar la distribució de les pressions amb la del grau d'amenaça dels peixos d'aquesta àrea, els investigadors han demostrat que "quan els impactes de les espècies invasores i la sobreexplotació de recursos hídrics són pressions més importants, les comunitats de peixos es veuen exposades a un major risc d'extinció ", certifica l'expert.

Segons Clavero, "aquestes dues pressions són les principals causes de la pèrdua de biodiversitat de peixos continentals en l'àmbit mediterrani". Els resultats coincideixen amb altres treballs realitzats a una menor escala geogràfica realitzats en diferents zones de la Mediterrània.

"A Espanya també tenim notoris exemples dels efectes negatius de la sobreexplotació de recursos hídrics, com passa a la conca alta del Guadiana (incloent les Taules de Daimiel)", afegeix el científic.

El major anàlisi de la conca mediterrània
L'equip d'investigació va recopilar la informació sobre l'avaluació de l'estat de conservació dels peixos continentals endèmics de la conca mediterrània elaborada pel Centre de Cooperació del Mediterrani de la Unió Internacional de la Conservació de la Natura (UICN).

Els científics van calcular el nombre espècies de peixos afectades per cada tipus de pressió en quadrats de 10x10 km de la conca mediterrània. "Així vam poder descriure la variació geogràfica en els impactes de les diferents pressions, que després va poder relacionar-se amb el risc d'extinció de les comunitats de peixos", confirma Clavero.

L'equip va utilitzar dades a dues escales geogràfiques (a més de les àrees de 10x10 km, van analitzar les conques fluvials completes), així com dos indicadors complementaris del risc d'extinció, a través de les categories d'amenaça de la UICN.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosfera
2Veure i / o afegir comentaris
eva:aqui no hi ha res Martin:El silur es la especie invassora que més ha perjudicat als peixo...
eva
28 19:26:17/03/2011
aqui no hi ha res
Martin
16 21:11:18/01/2011
El silur es la especie invassora que més ha perjudicat als peixos autóctons. Des de que es va introduir al pantà de Sau han desaparegut per complert els barbs, els bagres i les madrilletes. L' alburn també es molt perjudicial.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.221.64.35)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat