Cultura i Oci
20/02/2012 16:52
Entrevista a Patxi de Muyayo Rif. Presenten el seu nou disc P’alante a la Music Hall (23/02/12 – 21 h)
Muyayo Rif 2012 680
"Ens vam plantejar si anar amb la banda cap endavant o cap enrere i vam triar p’alante"
Fco Javier Rivas
Muyayo Rif torna a la càrrega amb el seu característic estil mescla de reggae-punk-ska... i les seves lletres de denúncia social encara que sempre des d’una perspectiva constructiva amb el seu nou disc P’alante. Un disc en el qual s’han trobat amb el dilema, després de la mort en accident de trànsit del saxofonista Álvaro Barbero, si continuar amb el grup o no i, tal i com ens explica Patxi (Álex Medina), el resultat ha estat un enèrgic “p’alante”. ‘Pa’alante però cap a on’, li pregunto i em respon ‘sempre cap endavant encara que també una mica cap a l’esquerra’.


Quan heu gravat aquest disc?
Fa gairebé un any, l’idea era publicar-lo el març de l’any passat però la cosa es van anar complicant... No és or tot el que lluu.

Però vau tenir algun problema amb alguna discogràfica?
No, la veritat és que no. No ha estat fàcil trobar el so que volíem ni que caminaran com nosaltres volíem, hi ha instruments gravats un parell de vegades perquè no tenien el ‘groove’ que volíem. També teníem molt clar que volíem gravar i mesclar amb els tècnics que hem tingut i hem hagut d’amollar-nos al seu ritme.

El vau gravar en l’època de major auge dels ‘indignats
Sí, hi ha alguns temes que els vam dissenyar en aquell temps però abans de la ‘moguda indignats’ ja s’estava veient com s’estava plantejant el tema. No és que siguem visionaris però ja vèiem que la cosa anava per aquest camí i és el missatge que nosaltres sempre hem volgut donar. En estar sempre ficats en històries socials en la teva ciutat o poble te’n adones que la gent a més de criticar ha de mullar-se i pensar en coses pel benestar comú.

I estreneu el vostre primer videoclip per recordar el drama de Haití (‘La rebelión del sin-nada’)?
Sí, la lletra em va sorgir després de com estava la situació a Haití després d’un any del terratrèmol, se’ns va caure l’ànima al terra i la lletra va sortir sola perquè estàvem indignats. Ja estàvem implicat en la història perquè abans ja havíem fet un concert pro-ajuda als damnificats.

És el nostre primer videoclip encara que vam començar l’any 2000. Sorprèn però tot en aquesta vida val diners i fins que no hem tingut solvència econòmica... Podríem haver fet vídeos casolans però la qualitat no és la mateixa. Teníem ganes de fer un vídeo, ara que teníem una mica de diners, i en realitat hem fet dos però el segon ja sortirà més endavant.

Encara que no acabo d’entendre molt el sentit del vídeo i de la cançó sobre Haití
Sí que encaixa. El vídeo vol reflectir un munt de gent que només es preocupa dels seus assumptes. Per exemple, la noia que només es preocupa del seu aspecte, l’esportista només de l’esport i no pensen que hi ha problemes més enllà dels seus. Ho hem generalitzat i no només tracta de Haití si no que és critica i queixa del que estem veient, de la gent que només va a la seva i no veu el que l’envolta. És la visió egoista el que volíem transmetre en aquest vídeo.

El que segur que no us ha faltat en aquest disc són col•laboradors.
Estem molt agraïts a tots. Ha estat un luxe, gent de la qual hem anat mamant en música com Fernando de Reincidentes, Joan Garriga de la Troba Kung-Fu, Leo i Cacha de Che Sudaka... Són gent que per a nosaltres ha estat molt important a nivell musical.

I a l’hora de gravar el disc segur que també us heu recordat molt del vostre company desaparegut Álvaro Barbero, saxofonista de la banda...
El títol del disc ‘P’alante’ va sorgir després del moment de crisi que vam viure com a banda, quan es va marxar el nostre company. Ens vam plantejar si anar amb la banda cap endavant o cap enrere i vam triar ‘p’alante’, que a més era una frase que ell sempre deia molt, ens animava amb això i és una frase que és perfecte també pels moments que estem vivint ara tota la societat. Ell segur que estaria molt content amb el disc que ha resultat i de fet hi ha cançons que les vam crear amb ell.

Sou un grup que esteu molt bolcats en el directe des de sempre, explica’m alguna cosa dels vostres plans de gira
El 23 de febrer (21 h) començarem a presentar el disc a la sala Music Hall de Barcelona i a partir d’aquí començarà la gira catalana, tenim plans a França, hi ha alguna proposta per tocar per la resta de l’Estat espanyol... L’estiu pinta bastant bé. Hi ha moltes reserves que s’han de confirmar i al final de l’any ja farem una valoració de com ha anat. El nostre objectiu aquest any es consolidar-nos a Catalunya.

També estrenem un nou format, el MuyAkustic 2012 en el qual reduïm la banda a cinc o sis integrants i adaptem els temes a l’acústic i farem concerts en pubs, sales petites i bars.

Canteu en català, en castellà i... en francès?
Sí, el francès és una llengua que sempre m’ha agradat, que s’assembla bastant al català i un territori en el qual estem treballant bastant. És recordar-te de la gent que va a veure’t d’altres països. Se’t queden frases o expressions que et marca i penses, mira, allò em va transmetre bones vibracions en aquell moment i, per què no ho puc fer servir en una lletra també?

A més el vostre estil és bastant popular a França
El ‘rollete’ Mano Negra ens va calar molt a nosaltres i no seguim els seus passos perquè ells són mestres però ens agrada molt la contundència que teníem en directe. I bé, el nostre productor és el baixista de Radio Bemba i ens agrada aquest estil i el continuarem practicant.


Muyayo Rif
Dimecres 23 de febrer ’12, 21 h
Sala Music Hall, Barcelona
5 / 8€

+ info: Web Muyayo Rif
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosfera
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (23.20.34.25)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat