RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
03/04/2012 12:54
El ministre d'Hisenda lliura al Congrés el projecte amb els comptes per aquest 2012
Sin título
Els pressupostos més austers de la democràcia incompliran de nou l'Estatut
Redacció
Els Pressupostos Generals de l'Estat del 2012, els més austers de la democràcia, inicien avui el camí que els portarà a entrar en vigor el mes de juny, quan hagin completat l’itinerari estipulat en aquests casos. El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha entregat aquest matí al president del Congrés, Jesús Posada, el projecte de llei dels comptes d'enguany, els primers del Govern de Mariano Rajoy, i durament criticats per l'oposició.

Les xifres dels Pressupostos contemplen un ajust de 27.300 milions d'euros, que en part sortiran d'una importantíssima retallada de la despesa dels ministeris, de l'eliminació de les deduccions fiscals a les grans empreses i de la polèmica amnistia parcial per als que facin aflorar capitals no declarats.

Montoro ha mostrat un codi o QR (o BID), sistema que s'utilitza per primera vegada per a aquest acte i que permet enllaçar directament amb la pàgina del portal d'Administració Pressupostària per accedir al projecte de llei mitjançant un mòbil amb connexió a internet.

Desconfiança catalana
El PP vol, però no necessita, el suport de CiU per tirar endavant els comptes. Caldrà veure ara fins a quin punt el PP està disposat a renunciar a les seves aspiracions per tal de tenir de la seva part els convergents, en un moment on les relacions entre les dues formacions no passa pel millor moment. La clau estarà en si els Pressupostos de Rajoy contemplen el pagament dels 219 milions la partida pendents, que estipula la disposició addicional tercera de l’Estatut. La qual cosa, amb aquests pressupostos a la mà, no sembla que s'hagi de complir. I és que l'Executiu del PP deixa a zero la partida de l'addicional tercera.

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, ja havia avançat que el pressupost “era desconcertant i que difícilment CiU hi donaria suport”. En el mateix sentit hostil i preventiu, es van manifestar la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. La socialista es va motrar convençuda que el pressupost de l'estat incompliria els compromisos que l'estat té amb Catalunya i la republicana va dir  que “aquests comptes perpetuen l'espoli fiscal sagnant del país”.

El calendari dels comptes
Fins a l'11 d'abril, els grups parlamentaris podran sol·licitar la presència en les diferents comissions parlamentàries dels alts càrrecs que estimin oportú, entre el 16 i el 19 d'abril. Un dia després de les compareixences, el 20 d'abril, conclourà el termini perquè l'oposició presenti les esmenes de totalitat, que es debatran en el Ple del Congrés, el dijous 26 d'abril.

El divendres 27 serà el moment de presentar les esmenes parcials, que tindrà fins al 4 de maig per aprovar el seu informe. Després s'obrirà el debat en la Comissió de Pressupostos, que presideix el veterà socialista Alfonso Guerra, i que abans de l'11 de maig haurà d'aprovar el seu dictamen, previst per al dijous, 24 de maig. Una vegada que rebin el vistiplau del Ple del Congrés, els comptes públics seran remeses al Senat i la previsió és que torni al Congrés per a la seva aprovació definitiva en la primera sessió plenària, a l’estiu, presumiblement la primera setmana de juny.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
5Veure i / o afegir comentaris
Guillem:El PPSOE sempre incumplrà mentre controlin la caixa. Astorat:Bé, Isidre... hi ha una diferència de 1.400 milions i 4,1 punts...
Guillem
04 08:00:00/04/2012
El PPSOE sempre incumplrà mentre controlin la caixa.
Astorat
03 16:47:17/04/2012
Bé, Isidre... hi ha una diferència de 1.400 milions i 4,1 punts, que és el que ha rebaixat la inversió a Catalunya el PP respecte al PSOE. Cap dels dos compleixen, però uns compleixen encara menys.
Isidre
03 16:35:02/04/2012
En aixó de no cumplir l'estatut no hi cap diferencia entre el PP i el PSOE....En altres moltes coses tampoc.
la iaia
03 16:17:42/04/2012
Podem enviar uns tubets de vaselina a la Generalitat!!!
Antoni Ferret
03 14:37:25/04/2012
Pel que he llegit a "Público", aquests pressupostos: 1) Són restrictius i no expansius. Per tant prolongaran la crisi. 2) Retallen durament l'educació (22 %), la cultura (15 %) i la sanitat (7 %). 3) No preveuen el deute envers Catalunya. Uns pressupostos desgraciats i equivocats.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.197.87.25)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat