RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
10/07/2012 21:44
Europa no vol que les caixes d’estalvis tinguin participacions majoritàries en bancs
Sin título
La Caixa podria perdre el control de Caixabank
C.B.
Una de les 32 condicions, entre macroeconòmiques i de control i sanejament del sistema financer, que imposa Europa a Espanya per atorgar el rescat de fins a 100.000 milions, pot tenir una conseqüència molt directe per a la primera entitat financera –en volum d’actius– de l’Estat, Caixabank, que hauria de deixar d’estar controlada per La Caixa.

Això és el que es desprèn de l’esborrany de memoràndum del rescat, que deixa ben clar que la Unió Europea no vol que les antigues caixes d’estalvis –ara, bancaritzades– segueixin control·lant els bancs en què s’han transformat. “Les autoritats espanyoles prepararan, per a finals de novembre del 2012, canvis legislatius per aclarir el paper de les caixes d’estalvi en la seva qualitat d’accionistes de les entitats financeres, amb l’objectiu eventual de reduir les seves participacions per sota del nivell de control”, diu textualment l’esborrany de memoràndum.

L’operació de bancarització de La Caixa
Deixant de banda el matís que l’objectiu és “eventual”, això es traduiria en el fet que l’operació que va dissenyar La Caixa a començaments del 2011 per bancaritzar-se –després que el Govern central decidís endurir els requisits de capital bàsic–, conservant al mateix temps el control de Caixabank, de la qual n’és la principal accionista, amb el 61% del capital, ja no seria vàlida.

Aquesta exigència d’Europa, amb caràcter general, afectaria doncs una entitat que no necessita d’entrada capitalització del fons de rescat, i que ja abans que ho exigís la UE va decidir transferir els seus actius immobiliaris a un ‘banc dolent’, provisionant-los a la meitat del seu valor. Una actitud considerada aleshores com de les més prudents dins del sector, però que ara podria ser inútil per mantenir el control de Caixabank.

Gestió política i conflictes d’interessos
Les condicions europees, però, apunten en un sentit general. I és que la major part de caixes espanyoles s’han vist extraordinàriament afectades pels actius tòxics immobiliaris, fins al punt que algunes d’elles han hagut de ser intervingudes per l’Estat, i necessiten ara el rescat europeu. Cosa que ha succeït en menor mesura amb els bancs. Es considera, també, que això s’ha produït per una manca de control de la gestió de les caixes –en mans de gestors polítics, amb possibles conflictes d’interessos–, que ara es vol modificar amb caràcter general. Aquesta és una solució que ja s’ha aplicat en d’altres països europeus. El cas més significatiu és potser el de Bèlgica, on es van bancaritzar les caixes fa més de 10 anys, i el sector no té ara problemes significatius.

Reforma insuficient
Aquesta exigència europea, juntament amb les altres de tipus financer, també posaria de manifest una altra qüestió: que el procés de sanejament del sector financer, i especialment de les caixes, iniciat pel Govern espanyol en els darrers mesos, ha estat insuficient. I per això l’imposa ara Europa, com a condició per prestar els fins a 100.000 milions d’euros del rescat.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
3Veure i / o afegir comentaris
Josep Maria:Em sembla molt be. Ja esta be de polititzar els bancs per h... francesc-lluís:O sigui que per a rescatar Bankia, La Caixa, Kutxa i les...
Josep Maria
13 16:56:40/07/2012
Em sembla molt be. Ja esta be de polititzar els bancs per herencia de les caixes. El contro ha destar en mans de experts i no de politics que afavoreixen al partit de torn
francesc-lluís
11 01:55:23/07/2012
O sigui que per a rescatar Bankia, La Caixa, Kutxa i les que ho han fet bé ara hauran de renunciar al seu banc. Quin desastre, aixo d'Espanya. Sembla una opereta dolenta. No pot acabar bé, n'hem de fugir com abans millor!!!
Antoni Ferret
10 22:58:56/07/2012
Les condicions de la Porca Unió Europea són arbitràries i lesives. I això és així per la mala manera de votar de la majoria d'europeus i europees en les darreres eleccions, ja fa uns quants anys.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (107.21.67.191)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat