RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
11/07/2012 21:27
Les organitzacions empresarials expressen reserves a la pujada de l’IVA
Redacció
Opinions ben diferents –i fins i tot, divergents– a les organitzacions empresarials espanyoles i catalanes al voltant d’una de les més importants mesures decidides aquest dimecres pel Govern central –per exigència europea–, la pujada de l’IVA. Una manca de criteri unificat que, en algun cas, es manifesta fins i tot dins de la mateixa organització. Però amb el denominador comú d’expressar certes reserves davant la mesura, davant de la possible frenada del consum.

La principal patronal espanyola, CEOE, i la patronal de la petita i mitjana empresa Cepyme, en un comunicat, han considerat “adequades”, en general, les mesures anunciades avui pel president espanyol, Mariano Rajoy. Tot i que han assenyalat que haguessin preferit més incidència en la rebaixa de despeses, i no tant en l’augment dels impostos, que consideren que ja s’han apujat “significativament” en els darrers mesos, cosa que pot repercutir en el creixement econòmic.

Una manera molt ambigua i calculada d’expressar unes certes reserves sobre l’augment de l’IVA, davant la por que faci disminuir el consum intern. Però menys moderat ha estat el vicepresident de totes dues organitzacions empresarials Jesús Terciado, que ha opinat que, si la pujada de l’IVA fa disminuir el consum, serà “difícil” aconseguir l’estalvi de 65.000 milions d’euros en un any que ha calculat el Govern central amb aquestes mesures. Tot i això, Terciado ha matisat que la pujada de l’IVA s’havia d’aplicar en un moment o un altre.

Foment del Treball rectifica
A Catalunya, Foment del Treball ha variat la seva postura de començaments d’any, quan reclamava apujar l’IVA de forma immediata. Ara, en un comunicat, ha dit “entendre” que el Govern central hagi apujat l’impost “davant la pressió de Brussel·les”, i ha recordat que sempre han defensat aquest augment si anava acompanyat d’una rebaixa de les cotitzacions empresarials. Amb el matís que ara afegeixen que “són mesures que preferiblement s’han d’aplicar en èpoques de bonança econòmica i no pas en èpoques de crisi com l’actual, on poden malmetre el consum, ja per sí deprimit”.

Cecot, clarament en contra
Més crític encara ha estat el president de la patronal catalana Cecot, Antoni Abad, que després d’aplaudir la rebaixa de cotitzacions ha opinat que, en el context actual, la pujada de l’IVA “no ajudarà la reactivació econòmica”, perquè “perjudica directament el consum”. I encara ha anat més lluny, dubtant de l’efectivitat de la mesura de cara als objectius d’austeritat. “Tenim seriosos dubtes que la pujada de l’IVA suposi també un augment de la recaptació”.

Pimec veu “assumible” que es freni el consum
Però més sorprenent encara –malgrat el context de representativitat dèbil de les organitzacions empresarials– ha estat la postura del president de la patronal catalana de la petita i mitjana empresa Pimec, Josep González. Tot i que les pimes, teòricament, són les més susceptibles de perdre vendes si es retrau el consum intern, González ha estat qui menys reserves ha posat a la pujada de l’IVA, assegurant que “es pot assumir que descendeixi el consum”, i considerant més necessària la rebaixa de les cotitzacions.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.198.148.191)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat