RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
26/04/2013 19:57
L’excusa de “Madrit” ha desaparegut del tot
Mas no pot retardar més el pressupost
Sin título
Alfons Quintà
La fixació en un 1,2 per cent del límit d’endeutament pressupostari autonòmic estableix un nou paradigma. Artur Mas ja no té cap excusa per endarrerir la presentació del pressupost mentre que tot indica que si ho fes ERC no el podria aprovar.

Com en el conte d’Andersen, el rei està nu, com tothom pot comprovar. Aquesta és la realitat neta, pelada i indiscutible. Dir que la Generalitat no presenta el projecte de pressupost pel 2013 per culpa de “Madrit” ja no és només una mentida. Ha esdevingut un deliri, un més dels molts que determinen la política de Mas.

La falsedat de Mas no pot continuar
Aquella veritat, acreditada oficialment, és l’antítesi del que ahir van dir Mas i la seva arma de mentida massiva, TV3. Ho van voler tapar retòricament. Estan enverinats per un agosarament patètic. Són com el micos: quan més enfilen en l’arbre de la mentida pura, més se’ls hi veu el cul, que no és bonic.

No els mou res de generós. Altrament ja haguessin elaborat un pressupost, que ara podrien modificar. Només volen tapar que Mas no té una majoria parlamentària. En efecte, tot indicaria que ERC no pot aprovar uns pressupostos que són d’una brutalitat palesa, en la qual la responsabilitat de Mas és plena, molt en particular en sanitat i educació.

Mas serà desenmascarat

Si, malgrat aquesta obvietat, ERC els aprovés – cosa no probable però ben possible – assumiria una política de destrucció de l’Estat del Benestar que han rebutjat molts partits conservadors. Per naps o per cols, el front independentista s’allunya i la possibilitat d’unes eleccions anticipades s’apropa.Tard o d’hora tot arriba.

Ha costat més de dos decennis exposar l’autèntica cara de Jordi Pujol i una part de la seva família. Sempre vaig estar convençut de que succeiria. Un dia, ningú dubtarà de que Mas ens ha estat arrossegant pel fang. En ambdós casos, la desmesurada set de poder personal n’és una clau. La bandera – totes les banderes – són sempre innocents i sobreafegides.

El límit no incrementarà
Totes les Comunitats Autònomes van presentar fa mesos els seus pressupostos, calculats a partir d’un dèficit del 0,7. Ara els podran millorar, perquè, malgrat la pressió de Brussel·les, el govern central a incrementat aquell límit fins al 1,2, és a dir en mig punt. Tant objectivament com políticament el govern central no hi pot fer res més, limitat com està per la Unió Europea i per la posició de totes les comunitats autònomes espanyoles.

Un vell amic meu, ara catedràtic d’Econòmiques, sempre catalanista i molts anys enrere del PSUC, així com company meu en les corredisses antifranquistes, em diu que “objectivament i tècnicament, la decisió del govern central és molt equilibrada. El que sempre va estar fora de lloc és que la Generalitat arribés a demanar un dos per cent. Mirant les dades concretes ningú pot argumentar que Rajoy es vulgui carregar el sistema autonòmic, ans el contrari”.

La fi dantesca de la sanitat pública

Si fóssim un país normal, o tan sols amb possibilitats de debats normals, Mas ja hagués hagut de dimitir en no presentar un pressupost. Ho ha pogut evitar en base a l’embogiment mediàtic que ha pogut crear, a base de gastar els diners de tots. Ha enterbolit a molts cervells però la realitat continua sent tossuda. Mas en serà víctima.

Per assolir la fi del malson dit Artur Mas, caldrà poder mostrar els fets concrets. N’ hi ha molts. Els relatius a la sanitat són els més indecents. Ho reafirmarà el pressupost que Mas manté secret. He anat exposant que la vil destrossa sanitària de Mas resultava ser molt pitjor del que molts, i en part jo mateix, van pensar. El que ens caurà a sobre és dantesc.

Darrer "parte" de la guerra contra l'ICS

Comencem per dades sanitàries agregades. El pressupost executat de l’Institut Català de la Salut (ICS), és a dir de la sanitat pública pura, pel 2010, va ser de 3.069 milions d’ euros. El pressupost adjudicat pel 2012 (ja amb Mas) fou de 2.727 milions d’ euros, mentre que l’executat va ser de 2.618, cosa que indica que les retallades ja van generar un superàvit (un no gastar) de 109 milions d’ euros.

Fa pocs dies, el director general de l’ICS, Joaquim Casanovas va indicar a un grup de metges (segons em diu un d’ells) que la retallada a l’ICS seria d’un vuit per cent, corregint així, cap a pitjor, les dades filtrades inicialment i també les que jo vaig donar després, que eren pitjor que les inicials. Però no tan dolentes com les ara donades oficiosament per Casanovas. Implicaran una retallada d’uns cent milions més.

Desastres també a la sanitat concertada
Paral·lelament, el director general del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa va exposar que la retallada en la sanitat concertada (la privada o territorial de pagament públic) seria d’entre un set i un deu per cent. Tot apunta a que serà d’entre un nou o probablement un deu per cent.

Un destacat dirigent d’aquesta sanitat concertada, i antic alt dirigent de CDC, Josep Maria Via, ja ho va condemnada mitjançant una carta feta pública per eldebat.cat. Aquest mes ha estat gràcies a tres-cents milions facilitats pel govern central que la concertada podrà pagar, amb corredisses d’ última hora, els sous, però no pas a molts proveïdors.

Per tant, respecte a la sanitat pública pura, resulta que l’ICS, al que Ruiz qualifica en privat de “franquista”, haurà perdut una quarta del seu pressupost entre el 2010 i el 2013, en passar d’ un pressupost executat (és a dir ben real) de 3.006 milions d’euros a un d’uns 2.500.

Esmicolaments i liquidació de l'ICS

En qualsevol empresa, un massacre d’aquest ordre és fatal. També ho serà per l’ICS, al qual, a més, se’l vol esmicolar de manera brutal i confusa. La seva destrucció té com referent el que va fer Josep Prat (autor també del pla d’esmicolament de l’ICS) amb el holding Innova, a Reus.

Malgrat ser inicialment municipal, Innova controla la sanitat no solament d’aquella ciutat sinó de cinc comarques, que ja és dir. Està en la base d’una complexa i multijurisdiccional acció judicial de la qual n’ espero notícies espectaculars. Segur que aquestes novetats arribaran. Res no indica que afectin només a un parell de persones més. Poden haver-hi molts noms. En el món tot canvia. També es va passar de la producció manufacturera a la industrial.

Jaume Aubia pot ser derrotat

Mentrestant, hi ha dos altres fets notables. Un és la constitució de la comissió parlamentària d’ investigació sobre sanitat. Veure’m quin paper, o quin paparàs, hi fan CiU i ERC.

L’altre la manifestació de diumenge al matí de personal sanitari (que es concentrarà davant la seu de l’ ICS, a Balmes Gran Via), del personal d’ ensenyament i dels funcionaris. Tots convergiran en el Parlament de Catalunya.
Finalment, una darrera novetat. Ha estat una declaració sense precedents del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. Ja era hora que diguessin alguna cosa.

En aquest ordre, la gran batalla serà a la tardor, quan hi haurà eleccions al Col·legi de Metges de Barcelona. Per primera vegada, hi ha esperances de que desaparegui el seu president de fet, Jaume Aubia, figura clau de la “CDC dels negocis”. Tret del poder tot pot anar molt millor. Ara tot va molt de veres.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
17Veure i / o afegir comentaris
jose:Yo estoy de acuerdo en que no se haga el presupuesto, esto signifi... pressupost:Sense un pressupost no es pot fer política ni fer anar una e...
jose
28 20:53:29/04/2013
Yo estoy de acuerdo en que no se haga el presupuesto, esto significa un suicidio del estado del bienestar. En el País Vasco estuvieron años sin hacer presupuesto al igual que en Bélgica, y no les fue mal
pressupost
28 19:56:15/04/2013
Sense un pressupost no es pot fer política ni fer anar una empresa. Això per a Mas és igual. Mai no ha fet altra cosa de demagògia. Per què no ho diuen els partits i els diaris en paper? Per favor, continueu diem allò que els altres callen. Gràcies Sr. Quintà.
Carlos
28 15:48:19/04/2013
En el reino de la mentira y la manipulación, Artur Mas es el rey. Gracias a la inestimable ayuda de la pérfida TV3(el NODO de Mas). "Com en el conte d’Andersen, el rei està nu" que nos expresa Quintà... "el rei està nu" pero TV3 nos cuenta lo contrario. Que verguenza!!!
Rockero
28 10:33:57/04/2013
Foto de los dos "politicos" mas nefastos para la historia,tanto de España como de Catalunya.Faltan algunos "patriotas" que tienen todos sus dineritos en cinco paraisos fiscales. Mientras, nosotros calladitos, y esto si ,algunos con banderitas aplaudiendo al inútil de Mas.¿Esto es querer independencia?. Esto es querer quedarse enganchados a la teta por los siglos...... Al pueblo,como siempre, muchos señuelos y aumentándole el ajoyagua. ¿Hasta cuando?.
vado
27 23:59:06/04/2013
El terme correcte es OLIGARQUIA CENTRALISTA politico-financera. I és evident que la distribució del augment del dèficit segueix sent injusta per les CCAA generant asfixia ecònomica. És un pas més per trencar els serveis mínims de l'estat del benestar i acaparar riquesa i empobrir les classes mitjanes i la classe treballadora. El sectarisme i el nacionalisme espanyolista fan fer discursos poc seriosos.
jo
27 23:44:58/04/2013
Espero no morir de cagaleres de tanta llevadura que estan fican al suflé, perque no es desinfli.
KIM JOAQUIM
27 18:47:44/04/2013
El que està fent aquest cap de setmana TV3 i la caverna mediàtica de la Generalitat respecte de la encara no presentació del pressupost de la Generalitat de 2013 faria enrogir de vergonya als dirigents de la televisió de la URSS. A Mas l'espanten els problemes reals i els debats seriosos sobre temes concrets i d' interès ciutadà. Mentre un personatge així estigui en el poder no podren fer res. Primer se l'ha de treure i després obrar de manera oposada a la de Mas, el nostre gran mal. Com va escriure Quintà, Mas és inhumà.
Martí
27 18:20:49/04/2013
Y ahora solo falta el espectáculo este que se han montado con el 3er centenario del 1714. ¿Es que los historiadores se han vuelto locos? ¿Se han olvidado de decir la verdad? Me temo que Orwell está más de actualidad que nunca, en este bodrio de remedo democrático que es la Generalitat del Gran Hermano Mas. La historia se retuerce y retuerce y da unos hijos muy, pero que muy extraños. Y encima nos va a costar dinero.
Juan Pérez
27 17:46:37/04/2013
Subvencionar els somnis té això: converteix en delirants els receptors i en dèria i quimera els seus impulsos. La gran damnificada: la realitat, gairebé condemnada a l'ostracisme de sobreviure en la veu dels pocs savis que no es deixen comprar. Sort, pels esperançats que, com els letors d'aquest diari, sabent triar entre la palla i el gra, encara tenim la oportunitat de combregar amb la veritat, dita tan planera i assenyadament com al llegim als articles de Quintà, masifòbia inclosa, si bé guanyada a pols pel fals mesies sense horitzó...
E080
27 16:25:08/04/2013
El periodo 2003-2013 es una decada perdida para Cataluña- Un desastre por culpa de los politicos que se han dedicado en exclusiva a atizar conflictos olvidandose de las reformas que necesitaba el aparato buRRocratico catalan. Ahora vienen los lamentos... pero ya es tarde.
ExCOMB
27 12:25:41/04/2013
La meva experiencia personal al COMB va ser la de treballar a un reducte mafios, ón es pagaven sous mil.lonaris als afectes al régim, on els metges paguen quotes per que quatre amics d'Aubia puguin medrar sense fotra brot. Ón es dilapida els diners del col.lectiu per la gloria del aprenent de mag, ell que tot ho vigila a l'ombra i que manega els fils que fan moure fins i tot al President del Col.legi. Malhauradament el inclit Aubia, sobreviurà gràcies als molts manecs que ha anat construint aquesta pila d'anys i dels beneficis de moltes de les operacions portades a terme per el "bé" del Col.lectiu.
CLOCLOCLO
27 11:06:46/04/2013
Me aterra el futuro que nos espera a los catalanes. Volveremos a ver nuevas formas de coaliciones cada vez más demenciales y hetereogéneas. Gobiernos de la Generalitat hechos a medida por partidos cuya única razón de ser será el enfretamiento continuo contra nuestros compatriotas, nuestros vecinos, nuestros hermanos. No podemos olvidar el papel fundamental que Montilla jugó en esta estrategia política al frente de un tripartio que socavo el ánimo de los ciudadanos para convertirnos en soldados expoliados. De aquel discurso nació el delirante Uriel Bertran, el ufano Laporta y el sin fin de slogans del nuevo nacionalismo radical. Todo eso va a más, amigos, ya podéis ir preparandoos para escenerios circenses de tres pistas. Pero no dejéis que os cojan por el rabo para meteros en el espectáculo de los monos saltarines; los que no tenemos valor para saltar a la pista a domar tigres incendiados, debemos quedarnos en nuestros trapecios observando la tragedia de la decadencia.
Telamarinera
27 10:56:10/04/2013
A la lista de Ciudadana añadirle la Corporacion de Rtv catalana. Somos esclavos pagando para alimentar a la clase politica catalanista/independentista. Desde su President, no siento que me represente, hasta activistas subvencionados. Unos personas fisicas otros empresas. I tot aixo con nostres diners. Recortan en aquello que el ciudadano padece, no en suprimir subvenciones anecdoticas, algunas ubicadas en clinicas de la élite del dinero. Necesitamos la independencia para correrlos, desde la legalidad, Madrit, siempre les protege. O es su escusa.
ExCOMB
27 09:35:09/04/2013
La meva experiencia personal al COMB va ser la de treballar a un reducte mafios, ón es pagaven sous mil.lonaris als afectes al régim, on els metges paguen quotes per que quatre amics d'Aubia puguin medrar sense fotra brot. Ón es dilapida els diners del col.lectiu per la gloria del aprenent de mag, ell que tot ho vigila a l'ombra i que manega els fils que fan moure fins i tot al President del Col.legi. Malhauradament el inclit Aubia, sobreviurà gràcies als molts manecs que ha anat construint aquesta pila d'anys i dels beneficis de moltes de les operacions portades a terme per el "bé" del Col.lectiu.
LLUIS
27 00:18:54/04/2013
Tot és una bogeria. Això hauria de ser la portada de tots els diaris de demà. Però només ho escriu l' Alfons Quintà. Estem presoners d' un domini radical, per les subvencions, del que hauria de ser la llibertat d'expressió. Mas no té entranyes i molts periodistes i amos de diaris tampoc.
Llibertat
26 23:23:22/04/2013
Quina excusa treurà ara el nostre President del seu barret? Quins motius al.legarà per tal d'enrraderir els pressupostos? Mentides, fum i bogería... Sr. Quintà, gràcies per existir!
ciudadana
26 23:15:10/04/2013
Y mientras tanto el año pasado el Sr. Mas triplicó las subvenciones al doblaje de películas en catalán ( 2,5 millones de € )También la sardana recibió una ayuda de 163.000€, 30.000 para promocionar el baile en las escuelas catalanas y 81.000 para su promoción en Budapest. Estas son las prioridades de este gobierno.Realmente produce vergüenza e indignación.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.163.207.84)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat