RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
30/07/2012 15:33
Sense títol
Rajoy, el breu
Toni Bolaño
En els cenacles madrilenys ningú no dóna un duro –perdó, un euro- per Rajoy. I menys els que fins fa quatre dies el defensaven aferrissadament. Les crítiques són voraces. Pel fons i, sobretot, per la forma. Rajoy s'ha convertit en un president fantasma, que no explica les coses, que no dóna la cara. Molts són en el PP els que creuen que és el moment de passar la pàgina d'aquests set mesos que han portat al PP a la inanició. És la fi del regnat de Rajoy, el breu.

L'enquesta publicada en El País aquest diumenge no deixa de ser la constatació d'aquesta hipòtesi. El PP en set mesos ha dilapidat el seu capital. És més, ha aconseguit que la fidelitat del vot al PSOE sigui superior a la que registren els populars, que ja és a dir. L'enquesta reflecteix clarament que l'electorat popular ha sortit en desbandada i la distància amb els socialistes de Rubalcaba s'ha reduït a poc més de cinc punts. El PSOE, no obstant això, no recull gens d'aquest desgast. No en va, el 86% dels ciutadans no veuen a Rubalcaba com a futur ni com a persona per afrontar la crisi. Rajoy, en aquest apartat, no es queda enrere. El 76% no el considera capacitat. El repunt electoral se l'anoten Rosa Díez i Cayo Lara.

Amb aquest panorama, no és d'estranyar que els que marquen opinió i tendència en el PP estiguin fent les seves càbales. Alguns aposten per una crisi de govern en la qual Rajoy faci neteja sobretot en matèria econòmica. Montoro és per a molts populars un problema perquè les seves polítiques han trencat la unitat del PP, impertorbable des de fa anys. Guindos, per la seva banda, ha perdut punts i punts entre els dirigents del PP que hi havien dipositat moltes esperances. Uns altres van més enllà i se situen en dos escenaris. Un, una crisi de govern afavorida pel partit que arrossegui fins i tot al president. Dos, el PP prepara un home de consens entre les famílies del partit i que sigui ben vist per Europa en l'hipotètic cas –cada dia més proper– d'una intervenció en tota regla.

No obstant això, totes aquestes possibilitats poden fer esclatar la tensió en el si del PP. Una minicrisi o la successió de Rajoy, sense intervenció, pot fer evidents els enfrontaments soterrats entre els diferents dirigents del partit. Cospedal, Arenas, Saénz de Santamaría, i els dirigents territorials han mantingut fins avui les formes. Obrir la caixa de Pandora només pot aportar problemes i deslligar una lluita caïnita. Encara que sembli un contrasentit, la intervenció seria la successió més plàcida perquè Europa hi tindria veu i vot.

En tot aquest garbull, cal destacar dues coses. Pocs, gairebé ningú, defensen a Rajoy. Ni tan sols els sectors més propers al PP que se senten traïts.

En totes les travesses, sorgeix com au Fénix, Josep Piqué. L'antic líder del partit a Catalunya ha mantingut en aquests anys la discreció. Ha consolidat Vueling com a companyia de bandera i s'ha situat en llocs estratègics, inclòs el Cercle d'Economia de Barcelona, des d'on ha plantat cara, sense pressa però sense pausa, a les aspiracions nacionalistes de CiU. Tots els sectors del PP el valoren, fins i tot per unificar els ministeris d'Economia i Hisenda i acabar amb la guerra de guerrilles de Montoro i Guindos. Rajoy, com sempre, manté el silenci. I aquest silenci fa que molts de la seva guàrdia pretoriana es temin el pitjor para quan arribi el mes d'octubre. Pot ser un mes negre. Per a Espanya, per al PP i per a Rajoy. Potser és molt agosarat, però Rajoy no es menjarà els torrons a La Moncloa.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (107.21.136.116)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat