RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
01/08/2012 14:35
Pot haver-hi una estratègia política
Sin título
Les destrosses polítiques de la Generalitat
Alfons Quintà
“Quan heu eliminat el que és impossible, el que quedi, per improbable que sigui, ha de ser la veritat”, li fa dir Arthur Conan Doyle al seu famós personatge, Sherlock Holmes.

Apliquem la frase a algunes de les retallades de la Generalitat, admetent que certament s’havia de reduir el seu pressupost. Considerem també que les retallades són justament impopulars. Però aquests elements no expliquen la naturalesa brutal i supremament lesiva de les retallades. Més aviat haurien d’excitar a la ponderació i a la prudència. És el que sempre s’ha fet en els millors democràcies.

Però quan analitzem la manera d’obrar de la Generalitat trobem un principi irracional i políticament deliberat. Com diria el detectiu Holmes, de vegades és l’única cosa que queda. Comporta la utilització política interessada del desconcert.

Malgrat ser un partit molt conservador –no costa trobar-li tics que recorden el carlisme– CDC ha assumit el sinistre eslògan leninista “quant pitjor, millor” i el maoista “abans de construir cal destruir”. Ambdós reprenien, com ara ho fa la Generalitat, una vella i sinistra expressió llatina: “Ordo ab chao” (a l’ordre des del caos), de la qual se sol complir només la segona part, el caos.

La destrucció de la sanitat catalana no s’entén sense considerar aquesta actitud. Han destrossat a dojo i no han construït ni abaratit res, ans el contrari: han creat un caos molt més car i ineficient.

Ara tenim un altre problema més limitat, però també escandalós. És el no pagament a escoles i centres socials assistencials concertats. Com informa aquest diari digital, no és que la Generalitat no tingui els diners que calen per a pagar necessitats tan bàsiques com els sous (molt baixos) del personal, sinó que, com diria Sherlock Holmes, la raó real (malgrat ser aparentment improbable) és precisament causar alarma social, retallant on es podria haver evitat retallar. La Generalitat té els diners però els destinarà a pagar l’endeutament financer.

CDC pot preferir el caos per, a continuació, poder dir que l’única sortida a curt termini és un pacte fiscal i a continuació la independència.

Es pot voler el que es vulgui, o el seu contrari, però qüestions tan clau no poden ser enfocades de forma instrumental, irrealista i contrària del tot a la solució efectiva dels greus problemes immediats que literalment ens ofeguen.

A més es fa de manera banal, mancada d’un anàlisi seriós. El paper presentat per CiU al parlament sobre el pacte fiscal és tan dolent i retòric que fa caure d’espatlles. A més, ara tinc a les mans l’“Argumentari!” de CDC numero 755 del 26 de juliol. Té per títol “El Parlament de Catalunya aprova amb una àmplia majoria la proposta sobre el Pacte Fiscal en la línia del concert econòmic” .

Es tracta d’un document intern i reservat que la direcció de CDC tramet periòdicament a tots els militants. Té només 27 línies, quan per temes banals ha elaborat documents molt més llargs. De fet tots els documents en favor del sobiranisme –mot i concepte marginals en l’estudi i la història del nacionalisme, que sí que és una qüestió seriosa– són d’una pobresa intel·lectual que esgarrifa.

Aquesta manera de llençar el carro pel pedregar pot durar algun temps. Amb l’excepció del grotesc 6 d’octubre del 1934, serà un parèntesi dins la trajectòria del catalanisme, normalment gradual i possibilista. Els brots tempestuosos mai no van quallar. Ara tampoc ho faran. En canvi, els usuaris de la sanitat pública, els dels centres socials, els de tot el sistema educatiu, ja ho pateixen, quan la primera de les prioritats de l’autogovern català hauria de ser ajudar-los. Només haurien de fer de bombers, mai d’incendiaris. Ara bé, aquesta confusió de gèneres s’ha donat moltes vegades en la història. Com afirmà un dels més grans poetes alemanys de tots els temps, Friedrich Hölderling, els que volen crear el Cel sobre la Terra sovint aconsegueixen crear-hi l’Infern. En això podem estar. No n’hem d’estat agraïts, ni gens ni mica.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
9Veure i / o afegir comentaris
Trencaclosques:Ex-conver de moment els afectats per l'impagament de nòm... Quintà el del cas Banca Catalana?:Columnista o Quintàcolumnista?
Trencaclosques
02 12:04:45/08/2012
Ex-conver de moment els afectats per l'impagament de nòmines i de concerts és sector privat, concertat però sector privat. Però vaja és cert q com menys sector públic més negoci per alguns pocs. Però vaja per aquells q encara no són independentistes féu un cop d'ull a això :http://financialred.com/gasto-comunidades-autonomas/ (especialment allò q no explica l'article, les dades del mapa de despesa!!!!)
Quintà el del cas Banca Catalana?
02 11:21:53/08/2012
Columnista o Quintàcolumnista?
Santi Suma
02 09:42:01/08/2012
Trobo molt encertat l'article. També ëés aplicable a polítiques locals. Veieu el meu poble www.gentdesantaeulalia.cat.
Ex-convergent
02 09:23:09/08/2012
Si, és possible que l'actual Govern i la direcció de CDC estiguin forçant socialment la situació econòmica per tal de crear un corrent majoritari entre la població de culpar Madrid de tot i per guanyar un futur plebiscit. Quan et sens acorralat per totes bandes, t'escapes per allà on pots. Però al mateix temps , aquest mateix Govern, ataca de forma descarada tots els serveis públics ( Salut, Educació, serveis socials ) i això pot acabar destruint molts centres públics, afavorint el sector privat. Un efecte colateral molt desitjat per aquests sectors empresarials que demanen, una vegada i un altre, que es reduiexi el pressupost dels serveis públics de salut i educació. I tot amb l'excusa de la sobirania. Maquiavèlic ?
poca cosa
01 20:35:49/08/2012
Quins arguments mes minsos i tristos. I que poc sap de CDC si es pensa que fa tot aixo per la independencia. El que mostra es por d'aquest periodista a ella.
Antoni Ferret
01 20:04:26/08/2012
"admetent que certament s’havia de reduir el seu pressupost". Discrepo! No s'havia de reduir el pressupost de la Generalitat. S'havia d'augmentar per la part dels ingressos, amb lleis fiscals justes.
Lluís
01 17:31:03/08/2012
Quintà oblida un aspecte important, com és que excepte aquest seu comentari i les notes d'agència obligades, el tema no sembla que interessi gens a la premsa.Fins i tot a finals del franquisme quan hi havien escandols com aquest esperaves que a l'endemà un diari ho critiqúés. Ara no. Gràcies Sr. Quintà i eldebat.cat per ser diferehts.
Trencaclosques
01 17:19:27/08/2012
Digueu-li als andalusos això (http://www.ara.cat/politica/grinan-andalusica-consell_politica_fiscal_i_financera_0_747525368.html). Per cert, curiosament d'altres opinen q aquestes retallades seran l'excusa per a la intervenció de Madrid. I si de veritat el q hi ha darrera de tot plegat és això q diu (CDC pot preferir el caos per, a continuació, poder dir que l’única sortida a curt termini és un pacte fiscal i a continuació la independència. ), guanyaran les eleccions, q no s'ha assabentat q sobiranisme, independentisme o digueu-li com vulgueu està a la centralitat política?
Abde
01 16:15:02/08/2012
Després d'un temps fent seguiment i analisi dels textos que difoneu per aquest canal, ús feliucit'ho i ús animo a treballar en aquest linea parcial i criticament constructiva. Desde la meva subjectivitat contemplo el vostre diàri com un punt de referencia per compendre detalladament l'actualitat de la realitat que ha hores d'ara paranoica i dificl de compendre per la politizació dels mitjans de comunicació. Gràcies per la vostra feïn!!!!!!!!!!!!
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.204.163.26)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat