RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
08/08/2012 19:19
Manifestarà retirar-se de la política
Sin título
Declaració solemne de Jordi Pujol després de l'estiu
Alfons Quintà
Acabat l’estiu, Jordi Pujol farà una declaració solemne, amb el desig que tingui molt abast polític. La conclourà dient que deixa definitivament la seva presència en la vida política, segons han informat a aquest diari digital fonts de les dues cúpules de CDC. És a dir, de la formada pels dos Pujol i Felip Puig (que domina clarament el partit) i la constituïda per Mas, Gordó i Homs, que controla del tot la Generalitat.

Les fonts tenen un grau de precisió relativa respecte a la data. En principi, seria entorn als primers dies d’octubre. Només una font ha considerat que podria ser prop de l’onze de setembre. La majoria de fonts han entès que Pujol vol distanciar-se de la Diada per a què no es vegi que fa ombra a Mas, o que el missatge institucional de Mas faci ombra a Pujol, o que es mostrin dissonàncies entre els dos.

És una obvietat que de fet Pujol està present en la vida política catalana. També hi està de dret com, per exemple, president honorari de CDC. Assisteix a moltes reunions restringides i efectua gestions de vegades pintoresques, com en ocasió de què la família de Ramon Trias Fargas demanés que es tragués el nom del seu familiar de la poc galdosa fundació de CDC. Totes les fonts creuen que Pujol continuarà estirant infinitat de fils dins de CDC. Potser només deixarà d’assistir a reunions àmplies.

Quaranta anys de vida política
La millor de les fonts m’ha dit: “Tinc un coneixement molt directe del tema. La novetat s’ha manifestat en el marc d’intents d’atenuació –o potser d’esclatada– de la crisi de CDC que ha exposat eldebat.cat. Crec que és una operació o una concessió de Pujol pare per ajudar a Pujol fill, atès el seu desig d’evitar que Oriol sigui sacrificat en el cas ITV. El conflicte intern és fluït i pot donar capgirades, però no hi ha cap dubte de què, com a mínim a nivell d’intent, Pujol pare ha manifestat el seu desig de fer una declaració tan solemne com pugui, acabant dient que deixarà d’estar present en la vida pública”. Altres fonts de CDC han ratificat el mateix criteri, obtingut per vies diverses. Ningú sap si després Pujol callarà o no. Potser utilitza l’anunci de retirada per precisament estar més present en la política, en defensa del seu fill Oriol.

Jordi Pujol, president de la Generalitat durant 23 anys i home clau de la política catalana des de fa més de 40 anys, va fer 82 anys el passat mes de juny. Físicament està envellit, lògicament. Però quant a energia i desig de dominar la política catalana està igual que fa 40 anys. La seva passió és veure al seu fill Oriol president de la Generalitat.

“Com salvar al soldat Oriol Pujol”
Oficialment, Pujol continua estant actiu. De fet ha estat ell qui ha encapçalat el gir vers l’independentisme. Un punt d’inflexió en aquest procés el representà el seu article “L’esguerro” (sinònim desusat d’“errada”) publicat el 24 de març del 2009 en el seu butlletí a Internet.

Com tot el que ha escrit Pujol, vol ser transcendent, elevat i de to profètic. En el seu llibre “Des dels turons a l’altra banda del riu” (Editorial pòrtic, Barcelona, 1978) aquelles pretensions arriben al seu súmmum. Però en realitat els seus texts sempre són només utilitaris, pensats pel joc ras de la política immediata. És una característica que també tenien gairebé tots els articles de V.I. Lenin.

Ara no hi ha dubte de què es reproduirà aquell esquema: un gran clam al cel (segurament proindependentista) mentre que, de fet, Pujol estarà només amatent a com “salvar al soldat Oriol Pujol”, per dir- ho parafrasejant el títol d’una famosa pel·lícula de Steven Spielberg.

Només parlen els de segona divisió
Les mateixes fonts de CDC afirmen que ara les dues cúpules s’han compromès a un pacte de silenci. Es retorna a l’“omertà”, o millor dit assumeix un adagi en sicilià “Quannu a Santa Chiara arrubbàru, ci misuru i grati” (“Després de què robaren a Santa Clara han posat les portes de ferro”). L’equivalent al robatori va ser un recent article a La Vanguardia on uns innominats dirigents de CDC –identificats amb la cúpula de CDC dels Pujol– criticaven el govern de la Generalitat. Ara han posat portes de ferro: no diuen res.

Però el calendari no perdona. Intentaran tornaran a aprovar els pressupostos pel 2013 amb el vot de PP, tot i reclamant de manera creixent la independència? O bé els aprovaran amb ERC, fixant una data per un referèndum d’autodeterminació?

No són problemes teòrics ni llunyans. El mes d’octubre caldrà triar entre la caixa o la faixa. Jordi Pujol ho sap millor que ningú. El seu parlament pot intentar jugar en un sentit o en un altre. Quant a poder debilitar a Artur Mas, no hi ha cap dubte de que està al seu abast. En té moltes ganes. Tothom hi està d’acord.

De picabaralles personals entre Mas i Pujol pare n’hi ha hagut infinites. Però ambdós preferiren amagar-les. Quan el 9 de juny del 2010 Pujol va fer vuitanta anys, hagués volgut que se li muntés un gran acte. Mas va estar-hi en contra. Empipat, Pujol se’n va anar a Morella, just a l’inici del País Valencià, a fer un gran àpat amb tota la família. No obrà discretament. Abans va trucar a l’alcalde per a que li ensenyessin la població. Una altra empipada monumental va ser quan Mas s’oposà a que el seu fill Oriol fos conseller d’Empresa i Ocupació, com reclamava el seu pare. D’enfrontaments menors n’hi hagut una infinitat.

L'octubre, mes decisiu
L’octubre serà un moment ben complicat per Catalunya i per Espanya. Una intervenció de Pujol –que ja dos mesos abans es presenta amb voluntat de solemnitat– pot ser realment sorprenent. Ara bé, una part del tema queda fora de la política. Està en mans judicials. L’evolució processal dels casos Palau i ITV no és un aspecte gens neutre.

En aquest àmbit, s’hauria d’haver sabut ja si la Fundació Palau de la Música compareix com a part en l’escàndol que porta el seu nom. Aquesta tarda no se’n sabia res, malgrat que ja hauria acabat el termini judicial per exercir aquell dret. També acaba el període en el qual realitats molt greus es volen amagar darrera cridòries cada dia més radicals, efectuades per persones de CDC, però de segona o tercera fila. Quin país, quina Generalitat, quin partit, quina oposició i quina societat! I quin tipus de conill pot sortir del barret del mag afeccionat Jordi Pujol?
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
11Veure i / o afegir comentaris
sofre:l'Ex-president ja no és un polític en actiu perquè no s'ha presen... albert:Tot es veritat "o" mentida, segons el color del vidre en que es ...
sofre
11 14:41:06/08/2012
l'Ex-president ja no és un polític en actiu perquè no s'ha presentat, així que millor que calli;estic d'acord amb l'opinió de la Mercè, en què es tracta d'una cortina de fum per tapar els escàndols de corrupció del Cas ITV i del Palau de la Música... us sona allò del calamar i la tinta!! és el que volen fer aquests convergents de la punyeta, que no ho veieu?????
albert
10 18:14:58/08/2012
Tot es veritat "o" mentida, segons el color del vidre en que es mira. Lo mes fotut es que ja he arribat a la conclusió que no hi ha cap vidre que no estigui "enmerdat" per un altre color.
ALBERTMAS
09 12:13:39/08/2012
CATALUNYA NO ARRANCARÁ FINS QUE FACI UNA VALORACIÓ OBJECTIVA,QUE SI HO ÉS RESULTARA SER MOLT NEGATIVA DEL pUJOL I DEL PUJOLISME.i I TROBAREM TOTS ELS NOSTRES DEFECTES COM A POBLE .EN PRIMER TERME LA TOLERANCIA PEL CABDILLISME POPULISTA I DEMAGOGIC.PUJOL HA ESTAT UN GRAN MESTRE.
escarmentat
09 11:42:23/08/2012
uNA DE LES COSES MÉS TERRIBLES SON ELS PODERS AL OMBRA.JORDI PUJOL SEMPRE LA PARACTICAT.Ell ha volgut apareixer com un predicador messianic com molt be assenyala Quintà,pero també ha estat un personatge al costat de qui no s´ha pogut treballar perquè no donava cap marge de iniciativa als seus col.laboradors.Era un infern.Ho dic per experiencia personal i ben propia.Ara CDC esta en mans de inutils perque Pujol ho ha propiciat desde el primer dia.
Ex-convergent
09 09:49:14/08/2012
Si Jordi Pujol diu públicament que vol fer una declaració solemne dos mesos abans, és que vol centrar els focus sobre d'ell per treure l'atenció mediàtica al afer del cas ITV, que pot acabar imputant al seu fill Oriol i dinamitant la seva carrera política. Potser que, abans de l'octubre, qui faci una declaració solemne siguin els magistrats dels casos Palau o ITV i el que digui Jordi Pujol després ja no tindrà importància, a no ser que ,dolgut, reventi la política catalana. Ja ha amenaçat alguna vegada en fer-ho.
Ferran S.
09 07:40:06/08/2012
Penso que la familia Pujol acavarà malament davant els catalans i l'història , el catolicisme practicant dels Pujol deu ser de baixa intensitat ja que ni recorden ni practiquen el consell de Pablo en 6.24 i aquest agoserat empeny en servir a dos senyors a l'hora ( a Catalunya i al diner)ho acavaran pagant amb el pitjor dels descràdits.
JoMateix
09 06:07:15/08/2012
En cas que aquesta compareixença es produís i no fos exclusivament per reforçar un procés d'independència i animar els catalans a mantenir-se ferms i resistir sinó per recolzar el seu hereu, seria un error gravíssim de Pujol pare. Potser el primer gran gest de decadència. El catalanisme polític ja no està disposat a seguir ni a escoltar cap mena de pujolisme. "L'únic" (però gran) problema que tenim és que no hi ha un successor clar.
JoMateix
09 06:02:00/08/2012
A l'octubre Espanya estarà intervinguda fins al moll de l'os, qui sap si planejant la seva sortida de l'euro i unes eleccions anticipades (tal vegada paral·leles a les catalanes per matar 2 pardals d'un sol tret i fer ombra mediàtica al Parlament cat). Aquest fet, i l'actitud que Europa adopti vers Cat (si la passen a veure com a culpable o com a víctima) no es contemplen en aquest calendari.
Enric
09 02:15:22/08/2012
Companys, per si de cas nosaltres anem passant i l'ultim que apagui el llum...! Salut i independència.
mercé
08 21:48:48/08/2012
Ja era hora pero crec que només és una estrateja per tapar les corrupcions del seu fill Oriol. Artur Mas es un babau!!!
Antoni Ferret
08 20:21:52/08/2012
La declaració hauria de ser de condemna del procés de rebaixa del dèficit a base de retalls de l'Estat del benestar. De reivindicació d'un procés de fer pagar, fiscalment, la crisi als rics.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.204.67.26)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat