RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
09/08/2012 22:26
Hi ha coincidències formals entre Mas i Sánchez Gordillo?
Sin título
Mas reclama mobilització per un pacte que a 'La Vanguardia' ni es veu a l'horitzó
Alfons Quintà
“La llei és la llei / La llei és l’únic, el bon camí” escriu Francesc Vallverdú en el seu poema “Sou vosaltres”, vell de més de quaranta anys i del qual se’n pot dir qualsevol cosa, excepte que no sigui d’un valent antifranquisme i d’un encès obrerisme.

Ho veuen així Artur Mas, President de la Generalitat, i Juan Manuel Sánchez Gordillo, diputat andalús d'Izquierda Unida? El seu únic camí és la llei? Honestament, jo no ho juraria. Ells mateixos opten més per trobar explicacions a la Robin Hood –el personatge de llegenda que prenia arbitràriament a uns per donar a altres– que en els textos de llei, tant els vigents com els d’una legislació que ells podrien proposar. Llavors es veuria de què va tot. Altrament, sembla que juguem a posar no se sap quin carro davant d’uns bous imprecisos.

El cas de Sánchez Gordillo té el diguem-ne mèrit de ser força clar. És un personatge que vaig conèixer, per raons estrictament professionals. Tipificar-lo és molt fàcil si es té present la pitjor demagògia marxistaleninista. És un cas de manual.

Que es pogués fer en un supermercat el que es va fer i a més sigui lloat políticament em remena l’estómac. En tant que jutge, amb un important supermercat en la meva jurisdicció, vaig redactar, signar i fer complir sentències contra persones que havien pres productes d’aquell centre de manera discreta, és a dir amb menys escàndol.

Què podria dir-li a una persona que vaig condemnar si ara un acte amb possibles i importants agreujants no és castigat? Els ciutadans ja no són iguals davant la llei? Cal permetre que la llei l’estableixi no pas un Parlament sinó un personatge que voldria que perdurés un dels dos grans totalitarismes que ha patit la humanitat?

Mas i el menyspreu de la llei
Quant a Mas i al seu partit són una mica més subtils o confusos en el seu menyspreu per la llei. Certament, tenen dret a demanar una llei que reconegui el dret a l’autodeterminació, o que reconegui l’establiment d’un pacte fiscal, o que creï una agència tributària pròpia. Però això no ho fan.

Per descomptat, en tots els casos, caldria abans reformar la Constitució. Però precisament perquè estem en una democràcia aquesta és reformable. També podrien sol·licitar empara d’institucions europees, si bé saben que se’ls traurien de sobre en cinc segons. O proposar lleis perfectament constitucionals que anessin en el sentit que ells diuen voler. Penso en una llei que fixi un topall màxim del PIB de cada comunitat que pugui anar a parar fora d’aquesta. O fer un repartiment clar d’impostos. Són solucions existents en països federals o de fet confederals que seria lícit plantejar.

També seria lícit elaborar un llibre blanc sobre el tema que fos. A dia d’avui, els quatre fulls –i de vegades menys– que sol presentar CDC (com va passar fa poc en el Parlament) no estan a l’alçada de la importància i gravetat del que demanen. Ni tampoc sembla que sigui el moment adient per afegir replantejaments radicals, atès que calen mesures urgents i d’una gran profunditat, amb el conseqüent i lògic enrenou, tant en el conjunt d’Espanya com en les comunitats autònomes.

He escrit i molt sobre nacionalitats o identitats minoritzades des dels cinc continents. De França me’n vaig fer un fart, en particular de Còrsega. Se'm pot acusar de qualsevol cosa menys d’ignorar les posicions dels contraris al centralisme jacobí, ja fossin autonomistes o bé independentistes. Ara estan en un compàs d’espera perquè veuen que hi ha problemes econòmics més urgents. Té sentit.

En canvi, aquí això no va així. Per tant, a Espanya, a Catalunya quant a situació econòmica desastrosa som campions. També ho som respecte al mal govern, a la destrucció dels serveis públics, a conflictes interns a CDC i en avidesa de poder per part d’aquesta. És en aquest ordre de coses que es poden trobar explicacions.

Novament 'La Vanguardia'

Diumenge passat un article del diari La Vanguardia, el més subvencionat per la Generalitat i el més agraït, va confirmar del tot que hi ha greus problemes a la cúpula de CDC. Ara s’ha d’agrair al diari citat la publicació, en l’edició del 9 d’agost, a la pàgina 11, d’un sensacional comentari del veterà periodista José Antonio Zarzalejos: “El rescate, el pacto y el concierto”.

Cal llegir-lo de cap a peus. Entre altres coses, afirma: “La fragmentació de l’espai fiscal no està entre elles (les reformes polítiques i econòmiques que ara mateix li calen a Espanya), sinó tot el contrari. De manera que el pacte fiscal català queda tan lluny que amb prou feines tan sols arriba a albirar-se en l’horitzó”.

L’article causà commoció a la Generalitat. Poques hores després, una font d’aquesta institució em digué que Mas es pujava per les parets i que havia decidit respondre-hi indirectament. Dit i fet.

Mas va improvisar una declaració amb aires de solemnitat en la qual va demanar una mobilització en favor del pacte fiscal. És el clam al cel que fa mil. L’excés de declaracions mata les declaracions i l’excés de solemnitat esdevé banalitat. Sempre és el mateix: excitar els sentiments per fer perdre de vista la realitat política i la seva immanent complexitat. En això sí que la coincidència de Mas amb Sánchez Gordillo és radical i absoluta.

No és res de nou: les nostres àvies ja sabien que l’infern està decorat amb generoses intencions. Al llarg de la història ho han usat i n’han abusat les pitjors forces polítiques. En canvi, altres estem del tot d’acord amb Francesc Vallverdú: “La llei és la llei / La llei és l’únic, el bon camí”. Si un dia Mas i Sánchez Gordillo ho tenen del tot clar ja ens assabentarem, i ho aplaudirem, tant si hi estem d’acord com si no. La democràcia és bàsicament això. La resta és molt tenebrós.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
21Veure i / o afegir comentaris
J:Com es que no parleu dels draps bruts del PSC i del PSOE? N'hi han a ... Trencaclosques:No deixa de ser graciós com el PSC s'escola pel clavegue...
J
13 11:56:19/08/2012
Com es que no parleu dels draps bruts del PSC i del PSOE? N'hi han a cabassos, Caixa Catalunya, les subvencions la fundació Rafael Campalans, i moltes mes, prou que ho sabeu. Perque no expliqueu com s'han enriquit Boyer, Bono, Felipe Gonzalez i altres? Perque no parleu del Expoli Fiscal que soporta Catalunya?
Trencaclosques
12 16:02:39/08/2012
No deixa de ser graciós com el PSC s'escola pel clavegueram i li cauen totes les caretes deixant bocabadats alguns q encara es creien q eren un partit d'esquerres. Sens dubte tots aquells q són de l'opinió q el PSC és un dels mals del país (falta q se'n adonin q CyU és l'altre) no poden més q agrair els articles del senyor Quintà o els del senyor Moreno, i la feina feta per aquest digital per acabar d'enfonsar el partit. PD: fixeu-vos lectors q aquesta pueril "teoria" dels extrems q es toquen q tant utilitzen Quintà i Moreno és aplicable a PSC-CyU!
JoMateix
11 22:42:39/08/2012
PD: Els primers que es passen la llei pel forro, inclosa la sacro-santa Constitució són els valedors de la pàtria espanyola (PPSOE). Per tant no sé perquè nosaltres hauríem de respectar una llei que ni tan sols ens té en compte i que, per 4 articles que sí que ens garantitzen cert drets reduïts, se'ls passen sistemàticament per l'arc de Triomf. Quan la llei injusta desobeir-la no és només legítim, és una obligació moral.
JoMateix
11 22:38:05/08/2012
Anem progressant, hem passat de comparar l'independentisme i el franquisme a comparar el nacionalisme conservador català amb l'esquerra espanyola que lluita (amb o sense demagògia). Em plantejo, però, si aquests paral·lelismes no són també d'una demagògia ferotge. Tot i que per suposat no tinguis absolutament res de marxista-leninista. És coherent amb l'amnèsia de l'esquerra pretesament majoritàriament (tot i que cada dia menys) catalana i espanyola: Marx ja no saben ni qui fou, tret que els parlis d'aquell home del puro i el bigoti dibuixat que tenia uns principis que ràpidament eren canviats segons els desitjos del seu interlocutor.
exconvergent
11 21:09:05/08/2012
Jo crec que si hi ha coincidència entre Mas i Gordillo.Sino el temps ho dirá per qui encara no vol veure-ho.Fins i tot és molt pitjor Mas la seva responsabilitat coma president de la Generalitat és més gran.Quina vergonya de president i de CDC..
es un tema de democràcia i legitimitat
10 21:13:05/08/2012
Les urnes i la legitimitat democràtica estan per sobre de les lleis injustes. Si Mas vol fer un pas endavant,s'ha de presentar a les eleccions amb el missatge de que convocarà un referèndum d'independència.Com Escòcia.I si una majoria del Parlament ho aprova,es convoca el referèndum digui el que digui el Sr.Quintà o la Santa Constitució.Europa i el Món democràtic mundial sabrien aleshores el baixíssim nivell democràtic dels espanyols,Quintà inclòs.
gracias Alfonso,en la FAES tienes sitio
10 19:13:31/08/2012
Hi ha coincidències formals entre Sanchez Gordillo i Artur Mas? Les mateixes que entre Alfons Quintà i Vidal Quadras.
Josep Maria
10 17:00:04/08/2012
Ufff! La Vanguardia son aquests que reben grants subvencions, no? No m'extranya que opinen el que diu el seu amo subvencionador
Granpuput
10 16:46:53/08/2012
El populisme és a molts llocs i de premsa subvencionada n'hi ha molta pel centre de la meseta. Però em fa rabia que quan Quintà es fotia amb el tripartit, molts convergents li reien les gràcies. Ara ja no els hi fa tanta....
Josep Pages I Canaleta Cardedeu
10 16:31:52/08/2012
TONTO Es aquel que faixi cas a ARTUR MAS Cal dir ques qui ba tanca HOSPITALS URGENCIAS AMBULATORIS TREU DINERS I AJUDES ALS BOMBERS . ARTUR MAS ES EL Pitjor PRESIDENT QUE MAI A TINGUT CATALUYNYA
arriba Ejpania!
10 14:39:40/08/2012
En poc temps és molt possible que veiem a Quintà,Moreno,Bolaño,etc. a una gran manifestació amb banderes espanyoles per Passeig de Gràcia.Els acompanyaran solidàriament,Aznar,Ynestrillas,Rosa Diez,la Falange,Cs... El lema de la manifestació podria ben ser "La ley es la ley".En espanyol queda més clar i és més universal.
miquelscp
10 14:28:31/08/2012
Parlant amb un xinès sobre el Tibet em va dir que "la llei és la llei".També em va dir que en els ultims anys el sentiment de pertinença a Xina havia crescut notablement...Curiós,no?
enric
10 12:09:17/08/2012
El populisme que assola Catalunya fa por. Té arrels (No se'n recorda ningú del cas "Banca catalana"? Doncs estem pitjor i amb tota la premsa catalana subvencionada, amb La Vanguardia al capdavant a favor dels corruptes de CDC. Tristament és una minoria a Catalunya la que intenta raonar . el futur del país està molt malament en mans de la demagògia i el populisme. Felicitats a el Debat per raonar ... És terrible haver de dir això!...I el PSC desaparegut
angela
10 11:38:43/08/2012
PER DAMUNT DE LA LLEI NO HI A RES.Que ens hem venunt l´enteniment tots plegats....Tot només serveix per tenir-nos entretinguts.Es imposible surtir d´aquesta manera.Hem de fer-ho amb llei parlamentaria.Sino ens enganyem o ens enganyen.Sr Mas vosté ho sap o hauria de sabre-ho.No faci volar coloms.Sigui seriós per una vegada.
Pitu
10 11:36:58/08/2012
El que opina Zarzalejos no és la opinió de La Vanguardia. Igualment que quan escriu Cardús, no és la opinió de La Vanguardia. Per cet, un diari ben dolent.
Gironí
10 10:55:45/08/2012
Santi Vidal 10 00:42:27/08/2012 Quan algú comprèn que obeir lleis injustes és contrari a la seva dignitat, cap tirania no el pot dominar (Gandhi). No sé si correspon al mateix Santi Vidal jurista. Si fos així, aquesta declaració tindria doble valor
No es aixo
10 10:16:37/08/2012
Aquest periodista es d'aquells que deia en temps de Franco "la llei es la llei". Pero es ben sabut que els drets basics (com l'independencia dels pobles) estan per sobre la llei.
Antoni Ferret
10 09:25:30/08/2012
Quan la llei és la llei de l'embut, com passa tan sovint, de respecte en mereix molt poc. Un document, perquè sigui bo, no li cal ser molt llarg, al contrari. Entre el senyor Mas i el senyor Sánchez Gordillo no hi ha cap semblança. Són dos mons.
català
10 07:13:08/08/2012
Realment és un article molt valent i diu el que la majoria de ciutadans pensem pero molts no gosen dir en públic.A veure si finalment reaccionem.Imaginen només per un segons que el millor que passaria amb l´independencia de aquest país i manan els que son ara.Fons el cap Uriel Bertran!!!!!MAMA POR jo emigro...
Santi Vidal
10 00:42:27/08/2012
Quan algú comprèn que obeir lleis injustes és contrari a la seva dignitat, cap tirania no el pot dominar (Gandhi).
carlos
09 23:57:27/08/2012
felicidades, pero se ganara usted muchos enemigos.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (50.19.74.67)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat