RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
16/08/2012 21:07
Espanya i Catalunya vistes pel 'Financial Times'
Sin título
Crisi autonòmica i, per tant, de l'Estat
A.Q.
El diari econòmic britànic Financial Times ha publicat un llarg article sobre la situació fluctuant en què es trobaria el model autonòmic espanyol. El seu autor és David Garner, que del 1978 al 1980 va ser corresponsal a Madrid. Ara és l’editor d’afers internacionals del citat diari, càrrec al qual accedí el 2010, en substituir al meu amic i magistral periodista Quentin Peel.

David Garner afirma que “les apostes són altes. La confrontació que s’està fermentant entre el centre i les 17 regions (d’Espanya) és més que un escenari secundari d’un drama més ampli. Si (el tema) és mal manejat pot soscavar l’entesa constitucional que va portar a Espanya fora de la dictadura de Franco, a una democràcia vibrant, i atiar demandes d’independència per Catalunya i el País Basc, cosa que s’havia suposat que la recuperació del seu autogovern prevendria”.

Tothom vol considerar els fonaments
Un dirigent del PSOE, Carlos Aguirre, declara al periodista britànic: “Hem estat construint els pilastres d’aquest nou sistema (autonòmic) durant trenta anys. Fins ara, estàvem d’acord en canviar les teules del sostre, però ningú no gosà tocar els fonaments. Ara la por consisteix en que tothom vol considerar els fonaments”.

El periodista afirma que “la irresponsabilitat fiscal d’algunes regions, exposada sense pietat per l’actual crisi, ha portat a la conclusió que atorgar competències autonòmiques és un luxe car”. Gardner també afirma que “sembla com si (el govern espanyol) estigués obrint un segon front, usant la crisi com una justificació pragmàtica i com una tapadora política per reduir (en anglès to roll back, literalment fer rodolar enrere, és a dir portar a un nivell previ inferior) un sistema molt transferit de govern regional, que el Partit Popular, ara en el poder, detesta ideològicament”.

Garner afirma que els arguments fiscals sobre l’Estat autonòmic “són un embolic i freqüentment tendenciosos”. Aquestes consideracions –afegeixo jo– no sembla que les tinguin mai en compte CiU, ERC ni la Generalitat.

El diari recorda que l’Estat ha deixat clar que, en haver de refinançar 15 de les 17 comunitats, aplicarà a aquestes unes condicions estrictes, com les que ha establert la Unió Europea a Grècia i Portugal. Gardner afegeix que “ningú no qüestiona que hi ha costoses superposicions i duplicacions (per part de l’Estat i de les autonomies) en l’actual model de despesa.”

Caixes i autonomies, una manera d'imprimir diner
Després d’esmentar també el cas de la comunitat valenciana, el periodista cita a José Ignacio Torreblanca, membre del Consell Europeu de Relacions Internacionals. Aquest afirma: “L’equació formada per les Caixes (d’Estalvis) i les comunitats autònomes era una manera d’imprimir diner”.

“Mentre que els bascos –escriu Gardner– normalment han estat vistos con la més gran amenaça a la unitat (d’Espanya) a causa de l’ara acabada violent campanya dels separatistes d’ETA, ara és el debat sobre la sobirania catalana que ha esdevingut més radical.”

Després de descriure la bona situació de l’economia basca, amb control del dèficit pressupostari i prestant serveis eficients, el periodista afirma: “Catalunya, per contrast, amb una economia de la grandària de Portugal, té un deute amb major pes que qualsevol altre regió: 41.800 milions d’euros, amb 13.500 que vencen aquest any. Mentre està demanant autonomia fiscal –conclou David Gardner– el govern català va anunciar el mes passat que hauria de demanar a Madrid el rescat fiscal.”
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
6Veure i / o afegir comentaris
cortina de fum:Ja hauríem de saber que l'estat la sap llarga i que si e... cortina de fum:Ja hauríem de saber que l'estat la sap llarga i que si e...
cortina de fum
22 23:41:51/08/2012
Ja hauríem de saber que l'estat la sap llarga i que si ens despistem acabem jugant el joc que els interessa. Reconeguem que generalitzar les autonomies va ser un disbarat. Però el gran problema d'Espanya es diu govern central. És normal que ho vulguin tapar buscant un cap de turc. Però cauran les autonomies i l'administració central continuarà sent tan incompetent com fins ara. Que no els passi res!
cortina de fum
22 20:14:40/08/2012
Ja hauríem de saber que l'estat la sap llarga i que si ens despistem acabem jugant el joc que els interessa. Reconeguem que generalitzar les autonomies va ser un disbarat. Però el gran problema d'Espanya es diu govern central. És normal que ho vulguin tapar buscant un cap de turc. Però cauran les autonomies i l'administració central continuarà sent tan incompetent com fins ara. Que no els passi res!
vado
20 12:44:37/08/2012
En Josep Maria diu "totes (les autonomies) volen més diners sense cap responsabilitat". Això no és veritat: el pacte fiscal proposat des de Catalunya i la independència es basa precisament en la màxima responsabilitat. Precisament el que no volen els centralistes. Hi ha països de primer nivell amb la màxima responsabiltat fiscal per part dels seus estats federals. I cada nivell d'autogovern (des de l'estat central fins els municipis) fixe els seus impostos per finançar les seves àrees de responsabilitat i si no poden pagar son els seus ciutadans els de cada territori qui s'han d'espavilar. Clar que ningú obligar a ningú en la gestió i polítiques de responsabilitats definides (competències).
miquelscp
18 21:19:39/08/2012
Construir un estat de nova planta (estat català,òbviament) és una oportunitat d'or per canviar les coses. Mantenir-nos a Espanya va en contra el vent de la història... Sense la independència catalana,el nacionalisme sempre tindrà una excusa.I ja comença a ser hora que puguem dir a Extremadura que ells són tan importants com ho són els portuguesos.No són més,ni menys.Sevilla és tan important com Burdeus.Ni més,ni menys...Tancats a Espanya,no som res enlloc.
Josep Maria
17 13:57:25/08/2012
S'ha demostrat que el tema de les autonomies es un fracas y que totes volen mes diners sense cap drsponsabilitat. Algunes utilitzen el nacionalisme per tapar les seves vergonyes i justificar la seva nefasta gestió. Crec que el millor es portar un control del que gasten i penalitzar a aquelles que malbaraten els diner, amb independencia de qui mani. Una nacio en la que cada autonomia vol fer el que vol, es incontrolable. A tot pais normal quan el Estat central diu una cosa, les autonimies, nacionalitats, estats,, o el que sigui cumpleixen. Aqui, amb el rotllo de les identitats, volen fer el que volen
Antoni Ferret
16 22:53:01/08/2012
Negatiu. 1) El Financial Times, un diari de la màfia. 2) Aquest periodista, si va ser corresponsal a Madrid, malament. 3) Tota la informació transmesa és un conjunt de generalitats, excepte el darrer paràgraf (el qual té una explicació molt fàcil: com que ens desquiten un tant cada any, per això al final resulta que hem de demenara ajuda). Elemental!
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.196.215.114)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat