RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
19/08/2012 18:52
Sin título
Catalunya, nivell mitjà de secessionisme
Redacció
Les enquestes mostren com el sentiment independentista ha crescut en els últims anys a Catalunya, tendència observada també des de l'exterior. Diversos mitjans se n'han fet ressò, i també l'agència d'espionatge Stratfor. La coneguda com a CIA a l'ombra situa Catalunya en un nivell mitjà de secessionisme (en un grau tres de cinc), al nivell d'Escòcia i Bèlgica i per davant del País Basc.

El grau tres correspon a secessionisme actiu sense violència, i correspon a aquelles regions en les quals el secessionisme "és un objectiu declarat però la regió no farà servir la violència per aconseguir-lo", segons un informe intern de Stratfor obtingut per Wikileaks i que ha publicat el diari Ara. L'informe analitza 35 zones, majoritàriament europees.

En el nivell 1 es troben regions com Galícia, la Lombardia i Lapònia, on “el secessionisme és una idea, però la regió no hi té un especial interès en aquest moment”. En el nivell 2, on es troba el País Basc, el secessionisme “és alguna cosa més que una idea llunyana però la regió no té mitjans per assolir-lo”. Atès l'ascens recent de Bildu, cal preguntar-se si el País Basc es troba encara en aquest grup -l'informe és anterior-.

Amb unes ànsies independentistes més grans que les catalanes es troben països com Txetxènia i Kosovo del Nord, en el nivell 4. Stratfor diferencia aquest grup del tercer perquè utilitzen la violència, o poden fer-ho, per aconseguir la secessió. En el nivell 5 se situen Ossètia del Sud i Abkhàzia, que són independents de facto però no reconegudes internacionalment.

Els emails obtinguts per Wikileaks en els quals s'intercanvia aquesta informació són del juliol del 2010, després de la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional i la manifestació del 10-J, esdeveniments que van influir en l'opinió dels experts a l'hora de situar Catalunya.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
10Veure i / o afegir comentaris
Francina:JoMateix... Estic totalment d'acord amb tot el que has escrit.... JoMateix:Josep Maria, potser no t'has aturat mai a pensar-hi però de mi...
Francina
24 17:11:14/08/2012
JoMateix... Estic totalment d'acord amb tot el que has escrit. No ho has pogut expressar millor.
JoMateix
22 14:12:00/08/2012
Josep Maria, potser no t'has aturat mai a pensar-hi però de mitjans "subvencionats" no n'hi ha només a Catalunya. Resulta a la capital del reino n'hi ha un munt que tb reben subvencions (directes o indirectes) i q tb tenen interessos i et volen fer creure que a Catalunya tenim instaurat un règim nazi i que ens imposem el català a nosaltres mateixos per fer-lso la punyeta. Jo no vull un millor finançament, vull poder decidir sobre els impostos directament, vull que la meva llengua sigui respectada com es mereix, vull optar a serveis públics i infraestructures com trens i carreteres sense perdre'm en l'entramat burocràtic espanyol, vull anar a Europa citant la meva nacionalitat amb normalitat, vull no haver de demanar permís ni perdó per existir. Vull deixar de lluitar per obvietats. Vull la independència. Com jo cada dia més milers de catalans. Ho diguin o no ho diguin les enquestes.
Guillem
22 13:48:09/08/2012
Ens cal que el PP-PSOE tornin a implantar el centralisme que sempre ha caracteritzat Espanya. Això seria el tret de sortida d'una majoria nacional i sobiranista a Catalunya.
Jan
22 09:19:51/08/2012
Antoni Ferret! Que el nivell independentista ha retrocedit!!!! Desperta home està més fort que mai!
Jan
22 09:19:42/08/2012
Antoni Ferret! Que el nivell independentista ha retrocedit!!!! Desperta home està més fort que mai!
Esta clar?
20 21:55:42/08/2012
O independencia o Rajoy (escullit democraticament pels espanyols). Tu tries...
Josep Maria
20 14:13:05/08/2012
No crec que sigui aixi. Una cosa son les enquestes, un altra l'informació de aquests serveis (moltes vegades copiada de les primeres) i un altra la realitat. Els catalans , probablement volen un millor finançament, com tototm, peo de aquí a la independencia...? com alguns medis de comunicació subvencionats, volen fernos creure...?
Antoni Ferret
19 21:19:20/08/2012
Molt bé, doncs en els dos anys transcorreguts entre la fixació de l'informe i ara mateix, crec que és evident que Catalunya ha retrocedit en l'impuls independentista. Les persones catalanes avui tenen problemes preferents, com suportar, o bé combatre, les retallades i recuperar l'Estat del benestar. L'independentisme queda per a una altra època.
francesc-lluís
19 20:57:58/08/2012
De nivell mitjà res de res! L'estadi 3 és el màxim per a aquelles nacions on la consecució d'un nou estat vol ser pacífica. El 4 i 5 són escenaris amb violència on per descomptat no figurarem mai. Comença a ser preocupant la posició espanyolista que practica eldebat.cat en el procés d'independència actual...
Berta
19 20:46:13/08/2012
Molt bé Quintà. Tothom diu que està en el nivell pacific més alt...però tu has de tirar algú al vi. Apa ara digues que la millor via es la via federal
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.205.173.252)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat