RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
11/09/2012 16:10
Sense títol
Una Catalunya independent no formaria part de la UE
Francesc Moreno
La CE ha aclarit avui que qualsevol país que s'independitzés d'un país membre de la UE no formaria part automàticament de la UE i hauria de demanar la seva adhesió, per la qual faria falta unanimitat. L'aclariment no podia ser més didàctic en un dia com avui, quan els apòstols de la independència ens la venen com un bàlsam de Fierabras que tot ho guareix, indolor i sense efectes secundaris.

Fa uns dies Jordi Pujol, en una entrevista publicada per l'Ara, ja advertia que la UE no veuria d'entrada amb bons ulls un procés independentista però que ja cediria. El problema és que els qui han de cedir són els països membres i, francament, no m'imagino ni a Espanya ni a França votant a favor de l'entrada d'una Catalunya independent a la UE. Deia Pujol que hi ha massa potencials conflictes com perquè Europa obri la porta: Bretanya, la Padania, Còrsega, País Basc, Escòcia, Gal·les, etc... A més, el cas català és especialment conflictiu per la reivindicació dels Països Catalans per part d'un ampli sector del nacionalisme català. Una Catalunya independent seria un focus constant de conflictes territorials i polítics.

Evidentment, el fet de formar o no part de la UE no té per què fer canviar d'opinió als sobiranistes, però és convenient no mentir ni ocultar la realitat. La imatge que Europa espera amb els braços oberts a Catalunya és radicalment falsa i avui la Comissió Europea ho ha deixat clar des d'un punt de vista jurídic.

Als EUA, per la seva banda, tampoc tenen cap interès estratègic en què Catalunya sigui independent. L'única cosa que preocupa als americans a Espanya és mantenir la base de Rota, aquesta sí, de gran transcendència estratègica.

El tema no és menor. Fa dies que des de La Vanguardia es demanen banderes europees en la manifestació. Avui mateix la seva portada parlava de manifestació mirant a Europa. Doncs bé, Europa ja ha parlat.
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
7Veure i / o afegir comentaris
carlos:Lo que explica el sr. moreno lo acaba de decir el Sr pujol hoy e... eyrikur:Una de les caracteristiques dels defensors de la unitat amb esp...
carlos
14 00:10:36/09/2012
Lo que explica el sr. moreno lo acaba de decir el Sr pujol hoy en una conferencia. Eso si, Pujiol ha dicho que no formar parte de la UE y del euro no es tan malo. islandia y montenegro, dice, no lo pasan tan mal. Olvida que ellos no han estado nunca, que no es lo mismo que salir.
eyrikur
13 23:59:49/09/2012
Una de les caracteristiques dels defensors de la unitat amb espana es que prescindeixen de la dignitat com a valor a ser considerat, a tots aquests merdosos els agrada viure en una colonia, la seva vocació d'eclaus els hi condueix, i s'en senten orgullosos, a sobre, el matí no es deuen mirar al mirall. A més, els països del nord d'Europa, la seva prosperitat no es deguda a que obeïxen lleis estupides, es preocupen de fer lleis eficients i que promoguin el benestar dels ciutadans, així que vostè sr. Moreno creu que els europeus preferiran tenir un estat espanol arruïnat més aviat que un estat català contribuent net?
francesc-lluís
12 12:49:13/09/2012
El Tesoro del Reino de España deu 620.000 milions d'euros. La Generalitat 42.000. Si volen que la República Catalana es quedi voluntariament una part d'aquest enorme deute -està a nom seu, no ens el poden endossar- hi haurà condicions a canvi. Primera condició: Espanya votarà a favor de l'ingrés automàtic de Catalunya a la UE. N'hi haurà d'altres...
mite'l que content en Moreno!
11 23:55:15/09/2012
Les amenaces produeixen un efecte contrari a l'esperat. Per això el resultat del referèndum serà contundent,i cap democràcia es podrà fer el sord.
Lo Gaiter de Besòs Mar
11 22:17:53/09/2012
No ser automàticament a la UE no ens hauria de fer enrere. I menys ara, que ha quedat clar que no tot són flors i violes a la UE. Però precisem: seguiríem en l'euro, probablement també a Shengen i ves a saber si no podríem entrar ràpidament a l'Espai Econòmic Europeu (via AELC o no), com Noruega i Islàndia. Potser encara seria millor opció
Antoni Ferret
11 20:23:33/09/2012
Doncs Europa seria un més dels molts inconvenients que hi hauria... si es fes.
miquelscp
11 19:28:24/09/2012
Ja ho sabem Moreno. D'entrada la Constitució Espanyola que defenses es queda amb el cul a l'aire. Dret Internacional. Proclamació unilateral.I després, demanar ingrés a la UE i com que la legislació està i estarà tota al 100% complint les normatives europees, són 5 dies. La democràcia no serà aturada a Europa. La Wolkswagen que ha fet inversions multimilionàries a BCN, parlarà er vostè. Mai, insisteixo MAI,l'independentisme ha dit o pensat que Europa ens ajudi. Estem completament sols.Completament.I Europa acceptarà i acatarà la democràcia catalana un cop l'hagim exercit. Vagi donant vostè consells al PSC,amb articles que caduquen al mateix dia.L'espanyolisme,l'unionisme,el liderarà el PP a Catalunya.Vostès ja són pura comparsa del PP i C's.Els seus lectors,fa anys que li diem i s'ha fet el sord,i el suec.
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (50.19.74.67)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat