RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
03/04/2012 16:42
No es contempla pagar l'addicional tercera del 2008 ni del 2009
Sin título
Els pressupostos de Rajoy rebaixen les inversions a Catalunya un 45%, més que en cap altra CCAA
C.B.
Convergència i Unió va insistir especialment en un missatge en els mesos previs a les darreres eleccions espanyoles, i fins i tot abans de les darreres catalanes: que la seva presència tant al Palau de la Generalitat com al Congrés seria decisiva per obtenir del futur govern del PP un millor tracte que el que va rebre el Govern del tripartit per part de Zapatero. I, per potenciar aquesta imatge, va remarcar especialment els incompliments de l'anterior executiu espanyol amb l'Estatut pel que que fa a les inversions a Catalunya. En els primers pressupostos de Rajoy, aquesta tesi ha saltat pels aires de forma estrepitosa: el gran aliat de CiU ha retallat les inversions un 44,9% a Catalunya, més que en cap altre Comunitat Autònoma.

El PP inverteix 4,1 punts menys a Catalunya que el PSOE
El projecte de pressupostos que ha presentat aquest dimarts al Congrés el ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro, preveu 15.531,57 milions d'inversions a Catalunya. Aquesta xifra representa un 11,1% del total regionalitzable d'inversions de l'Estat, molt lluny del que marca la disposició addicional tercera de l'Estatut. El text de l'addicional tercera estableix que, durant els set primers anys d'aplicació, el percentatge d’inversions de l’Estat en infraestructures a Catalunya respecte al total ha de ser equivalent al percentatge del PIB català respecte a l’espanyol. Aquest percentatge es va fixar el 2008 en el 18,7%: 3,5 punts per sobre del 15,2% que hi van destinar els darrers pressupostos de Zapatero, i 7,6 punts per sobre dels comptes presentats aquest dimarts. És a dir, que en el seu primer any de mandat Rajoy dedica a les inversions a Catalunya 4,1 punts menys (1.403,21 milions, en xifres absolutes) que Zapatero en el seu darrer any.

El deute amb Catalunya frega ja els 1.000 milions
Però aquest no és l'únic incompliment amb Catalunya d'aquests pressupostos. Els comptes del Govern del PP no preveuen cap partida per liquidar els deutes (la diferència entre la inversió real a Catalunya i la fixada per l'Estatut) corresponents a aquesta mateixa disposició addicional tercera d'anys anteriors. Ni els 759 corresponents a la liquidació del 2008, el primer any d'aplicació (i que el Govern i els partits catalans van reclamar insistentment al Govern Zapatero durant tot el 2011), ni els 219 que corresponen a l'exercici del 2009. El deute de l'Estat amb Catalunya per aquest capítol, doncs, ascendeix ja a 978 milions d'euros.

Galícia i el País Basc, les úniques CCAA on augmenta la inversió
Les retallades en inversions regionalitzables són una constant per a tots els territoris en aquests pressupostos, però Catalunya ha estat la Comunitat Autònoma més afectada, amb una diferència negativa del 44,9% respecte al 2011. Les següents CCAA més retallades han estat Navarra (-40,6%), La Rioja (-37,8%) i Andalusia (-37,7%). El País Valencià pateix un descens en inversions del 34,6% i les Balears, del 21,9%, mentre que a Madrid la rebaixa és del 28,7%. Només dues CCAA veuran un augment de les inversions: Galícia (+9,5%) i, molt especialment, el País Basc (+17,4%).
Imprimeix Enviar a un amic
La TafaneraMenéamedel.ico.usChuzaFacebookIndependènciaCatosferaTwitter
2Veure i / o afegir comentaris
Mireia:CiU davant els espanyols és pólvora mullada I ja sabem que la pó... Ivan:Doncs els convergents ja han dit que tot i això no deixaran de pac...
Mireia
03 22:21:33/04/2012
CiU davant els espanyols és pólvora mullada I ja sabem que la pólvora mullada no esclata mai
Ivan
03 20:46:05/04/2012
Doncs els convergents ja han dit que tot i això no deixaran de pactar amb el PP a Catalunya. És pot tenir menys dignitat i caure més baix?
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (54.237.134.62)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat