RSS d'elDebat.cat
elDebat.cat
25/06/2012
Sin título
Alemanya fora de l'euro?
Francesc Moreno
El pas del temps va deixant cada vegada més clar que la crisi d'Europa no és tant una crisi de deute públic, sinó una crisi de competitivitat de les economies del sud d'Europa. Les crides a fomentar el creixement econòmic a base de plans d'inversió públics, com l'aprovat divendres per un total de 130.000 milions d'euros, no acaben amb el problema. Pretendre que la competitivitat d'Espanya, Portugal, Itàlia o Grècia es recuperi a base exclusivament de baixar salaris comporta una recessió que pot acabar no només amb la zona euro sinó amb el sistema democràtic a Europa.

La competitivitat només pot recuperar-se de forma ràpida a força de devaluacions.

L'euro va cotitzar el divendres a 1,2572 euros. Lluny del seu màxim històric de 1,5990 dòlars, el 15 de juliol de 2008, però també molt allunyat del seu mínim històric de 0,8252 dòlars, el 26 d'octubre del 2000.

Convé recordar l'evolució de l'euro amb el dòlar per entendre que el tipus de canvi no respon a fonaments econòmics sinó a qüestions polítiques. Com sembla que no podem tornar al tipus de canvi del 2000 -el que significaria un fort alleujament per a les economies europees- fins ara s'ha plantejat la hipòtesi que les economies més febles surtin de l'euro per així afrontar una forta devaluació competitiva. Berlusconi ha estat l'últim que, la setmana passada, ha reivindicat tal alternativa com perfectament assumible i res catastròfica per a Itàlia.

La novetat és que en les últimes setmanes, des de sectors econòmics i empresarials alemanys, s'està plantejant una hipòtesi diferent: la sortida Alemanya de l'euro. S'argumenta que la sortida d'Alemanya de l'euro seria menys traumàtica que la de les economies del sud d'Europa.

Així ho considera Xarxa Jahncke, president de Townsend Group International LLC, en un article a Bloomberg i s'explica en un article de Rafael Poch, corresponsal de La Vanguardia a Berlin. A més, pensen els empresaris alemanys, que l'economia teutona pot resistir una revaluació del marc, sobretot si va acompanyada d'una reactivació de la resta d'Europa -principal mercat alemany- com a conseqüència de la paral·lela devaluació de l'euro un cop Alemanya l'hagués abandonat.

No es tracta d'una mesura madura, ni propera, però si que és significatiu que s'estiguin analitzant totes les alternatives possibles, davant la convicció cada vegada més estesa que no és possible una moneda única sense un estat al darrere. I Europa no es convertirà en un Estat mai. Per tant, ja que els Estats Units d'Europa no són, malauradament, una hipòtesi realista, millor avançar-se ordenadament als esdeveniments que no pas sucumbir davant d'ells. Però això causa pànic als polítics.
Josep Pages I Canaleta Cardedeu
29 02:52:48/06/2012
Alemanya tes rao abandona l´euro si abandona LA EURO-COPA JA JA ESTA ELIMINADA Espanya sigue adelante en el Futbol ESPAÑA es mejor que Alemania En algo teniamos que ser mejores ja ja
Trencaclosques
25 18:17:59/06/2012
Fe d'errates: em refereixo a la devaluació sobrevinguda després d'una hipotètica sortida de l'euro.
Trencaclosques
25 13:56:31/06/2012
Ai Antoni, però què innocent q ets. Què no saps quines són les implicacions d'una devaluació? Increment dels costos de producció... deute a pagar en la moneda estrangera, hiperinflació descontrolada... per dir només algunes coses.
Antoni Ferret
25 12:10:07/06/2012
Que en marxin! Ho celebrarem! Per què hem d'anar tots traient la llengua per la seva tendència a tibar fort?
Nou comentari
L'empresa es reserva el dret de no publicar els comentaris que consideri inapropiats, que contiguin insults i/o difamacions, per tal de preservar la imatge de les persones. El sistema guardarà el seu comentari junt a la seva IP (107.22.120.91)
*
*
Has de copiar, en el camp de text, els6 caràcters, del 0 al 9 i de l'A a la F

* Camps obligatoris
 
 
 

Follow Me on Pinterest

Eldebat.caton


Perfil de Twitter de Francesc Moreno, editor d'eldebat.cat
 
L'OPINIÓ MÉS LLEGIDA
CSS vàlid XHTML vàlid Gestor de continguts Creative Commons License
Portada | Política | Societat | Entrevistes | Opinió | A debat | Videos | El lector | TribunaLatina.com | Contactar | Qui som
Red Digital XXI S.L | NIF: B63898712 | Registre mercantil de Barcelona en el llibre nº 90363 diari 944 el dia 19 de Juliol del 2005 assentament 934 | CMS BabSoft
elDebat.cat